De Biltstraat

 

Ligging en historie

 

De Biltstraat loopt vanuit de binnenstad vrijwel kaarsrecht naar het oosten en is iets langer dan een kilometer. De straat vormt al eeuwenlang het begin van de belangrijke doorgaande route tussen de stad Utrecht en Arnhem.  De weg was als een van de eerste van het land bestraat en werd daarom Biltse Steenstraat genoemd. Aan het oostelijke einde van de Biltstraat, bij de Berekuil, begint de Biltsestraatweg (N237, vanaf Zeist N225) richting Zeist en verder naar Wageningen en Arnhem. Aan de Biltstraat liggen een paar architectonische hoogstandjes waarvan een aantal de status van monument hebben gekregen. Eyecatchers in de straat zijn het Jugendstilgebouw op nummer 60 en het appartementencomplex in de stijl van de Haagse school op nummer 62. De Biltstraat stond lange tijd bekend als banen boulevard door de vele uitzendbureaus, maar de uitzendbureaus zijn de laatste jaren aanzienlijk in aantal verminderd. De Biltstraat heeft nationale bekendheid gekregen door zijn vermelding op het monopoly spel.

 

Aanbod

 

In de omgeving van de Biltstraat zijn verschillende culturele accomodaties zoals de Stadsschouwburg, kunst en cultuurcentrum Parnassos en Jeugdtheater De Berenkuil. Bij beautycentrum en sauna Descansa kunnen bezoekers terecht voor ontspanning en in het naastgelegen oud-zwembad kan gebiljart worden gelasergamed worden. Het nabijgelegen Griftpark werd enkele jaren terug veranderd van vuilnisbelt in een groene stadsoase. De afgelopen jaren is het horeca-aanbod op de Biltstraat aanzienlijk verbeterd. Bewoners van de omliggende wijken kunnen bij de speciaalzaken en supermarkt terecht voor hun dagelijkse boodschappen. Veel van de winkeliers hebben een duurzame werkwijze en biologisch assortiment.

 

Indeling van de straat

 

Van de Wittevrouwensingel tot aan de Kruisstraat is de straat tweerichtingsverkeer. In dit stuk bevinden zich de meeste winkels en horeca gelegenheden van de straat. Er is een bezoekersstroom van parkeergarage ‘Kruisstraat’ naar de Stadschouwburg en de binnenstad. Van buiten de stad is de Biltstraat een toegangsweg naar de binnenstad. De Biltstraat vormt een van de belangrijkste fietsroutes naar het universiteitsgebied de ‘Uithof’, ziekenhuis UMC en de bedrijventerreinen aan de oostkant van Utrecht. Vanaf de Kruisstraat verlegd het karakter van de straat zich naar zakelijke dienstverlening en luxe bewoning.

 

Over de Wijk

De Biltstraat vormt de scheidingslijn tussen de wijk Oost en Noord Oost en de buurten Wittevrouwen en Buitenwittevrouwen.

 

  Oost Noord oost Utrecht
Aantal inwoners: De wijk Oost is met 31.071 inwoners qua inwoneraantal de zesde wijk van Utrecht. Met 37.223 inwoners is de wijk Noordoost de derde wijk van Utrecht qua inwoneraantal. 322.000
Aantal woningen: 14,707 17.184 144.542
% werkzoekenden: 2,4 2,7 3,6
% Huishoudens met bijstand: Het aandeel huishoudens met bijstand ligt in Oost met 2,2% lager dan het stedelijk gemiddelde (5,3%). Het aandeel huishoudens met bijstand ligt in Noordoost met 2,6% onder het stedelijk gemiddelde (5,3%) 4,6
Onveilig gevoel in de buurt: 22,9 25,3 30,9
Algemeen buurt oordeel: Met een gemiddeld rapportcijfer van 7,6 oordelen de bewoners van Oost positiever over hun eigen buurt dan gemiddeld in Utrecht . Bewoners van Noordoost geven hun buurt gemiddeld het rapportcijfer 7,8. Hiermee oordelen zij duidelijk positiever dan het stadsgemiddelde. 7,0

Bron: Gemeente Utrecht – Wijkwijzer 2013

Deze cijfers geven al snel een goede eerste indruk van deze wijken. Een plezierige omgeving dicht bij het centrum van Utrecht en tevens vlakbij de werkgelegenheid aan de randen van stad waardoor deze wijk aantrekkelijk is voor de jonge (kapitaalkrachtige) werkende bevolking.

 

 

image20   image17

image19 image18